Čitanja / Knjige

 

Limenke i ciklame

četvrtak, 3.rujna, Trg Ivana Pavla II/Mala loža

(promocija knjige Jele Godlar Brešan)

Roman Limenke i ciklame na tragu je ranijih proznih tekstova, intimističkih ali dokumentarističkih, Jele Goldar Brešan, šibenske autorice čiji prepoznatljivi rukopis obogaćuje kako ono što se obično naziva ženskim pismom, tako i cjelokupnu hrvatsku književnu produkciju. Limenke i ciklame je već jednom objavljen, ali je naknadno i nedavno doživio svoje prošireno izdanje uvrštavanjem priče "Zadnje pismo", u kojoj autorica rekonstruira vrijeme što ga je njen otac proveo kao zatočenik ustaškog logora. Inače, Jela Godlar je složbeno otvorila prvi Festival alternative i ljevice Šibenik 2013. godine.

 

Pobuna u pustinji postsocijalizma

četvrtak, 3.rujna, Trg Ivana Pavla II/Mala loža

(promocija knjige Srećka Horvata i Igora Štiksa)

Nakon što su 2010. objavili manifest Pravo na pobunu, u kojem su pokušali sažeti iskustvo studentskih blokada i pokreta za direktnu demokraciju, Igor Štiks i Srećko Horvat vraćaju se s novom knjigom koju su izvorno uredili za uglednog britanskog izdavača Verso. Radi se o prvom obuhvatnom zborniku na engleskom jeziku koji donosi analizu postsocijalističke ekonomske i političke transformacije na Balkanu, uz tekstove Borisa Budena, Marije Todorove, Mitje Velikonje, Ankice Čakardić i mnogih drugih. Poznati talijanski filozof Antonio Negri za ovu je knjigu napisao: “Kažu da se Tito, nakon što su ga nacisti okružili, sakrio u veliku spilju. Tako je to na Balkanu: pokret otpora često je prisiljen da se skriva po spiljama i šumama, ali on nikada ne nestaje. Ova knjiga budi i priprema nadu da se otpor ponovo vrati”.

 

Povijest poraženih

petak, 4.rujna, Trg Ivana Pavla II/Mala loža

(promocija knjige Dragana Markovine; Dragan Markovina)

Knjiga Povijest poraženih Dragana Markovine pokušava djelovati terapeutski, a vjerojatno će biti proglašena kontroverznom, ako ne i antinacionalnom. Naime, Markovina govori o onome o čemu drugi šute, o odlascima cijelih zajednica (dalmatinski Talijani i Srbi, istarski esuli) i dvojbama isključenih pojedinaca, o temama o kojima mainstream historiografija šuti. Također govori o revizionizmu prema svim inačicama jugoslavenskog naslijeđa, od antifašizma do tekovina socijalizma i njegovoj modernizaciji. Takvim pristupom nudi model povijesti koji odudara od dominantne ideologizirane matrice kakva je krasila i socijalističko-jugoslavensku i nacionalno-novohrvatsku historiografiju. Govoreći o isključenima, dajući im glas, obnavljajući njihova sjećanja i biografije istaknutih pojedinaca Markovina se načelno suprotstavlja praksi da, kiševski rečeno, „istoriju pišu pobednici“, jer ta je praksa redukcija životnog iskustva i istine.

 

Smjena straže

subota, 5. rujna, 20.00 h: (promocija knjige Andreja Nikolaidisa)

Smjena straže je izbor iz kolumni pisca i esejiste Andreja Nikolaidisa objavljivanih na siteuzurnal.bapod egidomMelanholija ljevice. Njegove kolumne uglavnom nastaju s aktualnim povodom, a iz njegove tipkovnice izlaze napisane kao razorno uvjerljivi prilozi vječitim pitanjima i ljudskog postojanja.

Nikolaidis je znatiželjan čovjek, zanima ga svašta: politika, antropologija, film, književnost, teologija, ekonomija, granice čovjeka i ideja… Pri tome ne pretendira da od svojih promišljanja izgradi jedinstven sustav ili narativ. On samo piše, hrabro, neugodno koliko to samo istina može biti, kao da tim izlaganjem i mukom otkupljuje svoju dušu. Svijet ovih kolumni je životan, bolan, ali kada ih Nikolaidis postavi u dijakroniju pruža stanovitu sjenu i smirenost, olakšanje koje razum i civilizacija, prosvjetiteljstvo, kolikogod nisu trenutno na cijeni, nude. I svijet rastrgan između realiteta i utopija, prirode, posebice ljudske i nasušnog terora civilizacije.