Promocije

Četvrtak 02.09.

 

21:00: Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Elvis Bošnjak: Gdje je nestao Kir

Roman Elvisa Bošnjaka Gdje je nestao Kir sastoji se od dvije pripovjedne linije koje naizmjence prate žrtvu i ubojicu. Pripovijedanje o žrtvi, Josipu Kiru, ide prema trenutku ubojstva, opisuje njegove zadnje dane i sate, dok ubojicu Marka Šutala pratimo od čina ubojstva, kroz faze bijega. Čitamo roman usisani u dva tunela koja se u jednom trenu kobno sastaju, e da bi se… opet sastali? Portretirajući i kontrastirajući dva potpuno drugačija lika, njihove misije i logike, i skicirajući likove iz njihova neposredna okoliša, autor pripovijeda o vremenu početka rata u Slavoniji, i potiče da se svatko zapita što se zapravo dogodilo, jer značenja izmiču, sve do danas, premda je nesumnjivo da je ubojstvo iz zasjede, pogotovo policijskog načelnika na zadatku, dobro organizirani zločin.

 

 

Petak 03.09.

 

20:00: Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Boris Rašeta i Goran Gavranović: 10 dana u travnju: uspon i pad NDH-a

Goran Gavranović i Boris Rašeta su napisali knjigu o tome kako je, u kakvom ruletu i s kakvim sve akterima, nastala NDH-a – država koja je postojala samo četiri godine, a ostavila posljedice za cijelo stoljeće, kako kratko i krvavo prošlo, tako i ovo 21. Koristeći se različitim izvorima, od autobiografskih zapisa i svjedočanstava, preko relevantnih dokumenata, pa do dnevnih listova iz tog vremena, balansirajući, dakle, između ozbiljne građe, novinskih arhiva i gotovo trivijalnih zapisa iz crnih kronika, autori zapravo potvrđuju, uz ostalo, i točnost tvrdnje zagrebačkog režisera Tomislava Fiketa da je Ante Pavelić državu dobio na lutriji – „povijest je“ zbilja „tog, desetog travnja nalikovala na rulet“ - i to zahvaljujući dopunskom broju, te da je jedini smisao njegove nakaradne tvorevine bio da ustaše, poslije dugogodišnje opće uzaludnosti vlastitog postojanja, imaju čime vladati tamaneći redom protivnike: Židove, Srbe, komuniste, kao i vlastite prethodnike i, po potrebi, ponekog sljedbenika.

 

 

Subota 04.09.

 

20:00 Trg Ivana Pavla II / Mala loža

Velimir Grgić: Teorije zavjere 21. stoljeća

Desetljeće nakon važne, ali nedovoljno primijećene knjige „Hrvatski gen“, Velimir Grgić se suočio, kao i sav pristojan svijet, s pandemijom ljudske gluposti čijoj obrambenoj liniji ništa ne mogu ni znanost, ni činjenice, ni ono što bi trebalo biti tako prokleto očito. Dugogodišnji novinar, vješt pisac i scenarist koji zna kako je dosadna forma najefikasniji ubojica zanimljivog sadržaja, pokušao je otkriti što nam se, zaboga, događa i kako to odjednom obrazovani, pristojni ljudi govore kao da su progutali veću skupinu psihijatrijskih bolesnika na trajnom bolničkom liječenju.