Promocije

 

Srijeda, 5. rujna

20.00, Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Književna večera: Selvedin Avdić, Kap veselja

(sudjeluju: Selvedin Avdić, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke)

Miran se nakon rata vratio u grad onoga dana kada je, nakon zemljotresa i velike poplave, minuo zvuk zubarske bušilice. Pokušat će živjeti mirno, u oronuloj zgradi, sa živopisnim susjedima i uspomenama, započet će ljubavnu vezu s Verenom, bivšom ženom Kralja Banana koji je uz, recimo Hondu, anđela u kožnoj jakni, samo dio moćne i neobične galerije likova romana „Kap veselja“ SelvedinaAvdića.

Miranovo pripovijedanje smjenjivat će se sa sveznajućim pripovijedanjem šefa sale hotela Metalurg u gradu „kolijevci proletarijata“, a ispričana bit će priča o… teško je reći čemu sve. No, o mraku svakako, o otvorenim vratima podzemnog svijeta koji je prokuljao u ljude, o zlu koje raste i dolazi, o padu i sumraku civilizacije, o tjeskobi i paranoji, o onome od čega kao od nekog tamnog futura, strepimo.

U ovoj se knjizi susreću ontološka i psihološka pomutnja i rafinirana estetika Davida Lyncha s osobnom memorijom i nešto nostalgije za progresom i optimizmom socijalističkog razdoblja, koji je kao i sve drugo nastao na nesolidnim temeljima. „Kap veselja“ je klupko značenja i simbola, vrh večeri i pjesma za fajrunt.

Nije ovo roman godine, nego prije kandidat za roman petoljetke.


Četvrtak, 6. rujna

22.30, Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Književna večera: Emir Imamović Pirke, Terorist

(sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Branko Sekulić, Kruno Lokotar)

Peti roman Emir ImamovićaPirkea „Terorist“ je fikcijska publicistika nastala na zasadama novog žurnalizma, hibridni žanr koji obuhvaća više i prodire dublje, jer uzima najpogodnije od književnosti i novinarstva za rudarski posao prodiranja u svijet i svijest ISIL-ovca i ubojice.

Nakon što se pripovjedač, ogorčeni novinar u doba kada su novine i novinarstvo na umoru, spletom okolnosti zatekne pri izručenju nekog ISIL-ovca matičnoj zemlji, Bosni i Hercegovini, otkriva da se upravo iz srca terora vratio njegov poznanik iz djetinjstva Mirza Kasumović.Premda ga se sjeća tek iz onih godina u kojima su se njihovi životi odvijali jedan pored drugog, a i to jedva, zainteresira se za slučaj, jerkako je uopće moguće da netko rođen u Jugoslaviji, u doba kasnog socijalizma, završi kao islamski fundamentalist i to nakon što je svoj put kroz balkanske ratove započeo u odori HOS-a? Što se to moralo dogoditi s njim, s društvom, je li ta transformacija uvijek moguća ili se radi o čudesnom nizu događaja koji neke ljude pretvaraju u statiste za zadatkom u povijesnim trenucima?

 

Subota, 8. rujna

21.00, Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Književna večera: Ivana Dragičević, Nejednaki

(sudjeluju: Ivana Dragičević, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke)

Ivana Dragičević, se u publicističkome djelu Nejednaki hvata ukoštac s gorućim globalnim problemima današnjice, promišljajući ih i pišući o njima kroz prizmu svjetskih događaja kojima je nazočila i intervjua s brojnim državnicima i intelektualcima. Autorica iz prve ruke svjedoči o ključnim trenucima suvremenog doba te ih stavlja u kontekst ponekad nepoznat domaćoj publici. Od intervjua s Basharomal-Assadom, preko organiziranja prvog koncerta na teritoriju Europske unije sirijskog rock-banda u izbjeglištvu, praćenja skupa G20 u Francuskoj i partijskog kongresa u Pekingu do Trumpova govora u Varšavi, odnosno priča iza kulisa političkih događaja, autorica u knjizi Nejednaki pokušava naznačiti gdje se danas nalazimo i u kojem se smjeru kreću sveopći (društveni) procesi.

(…) Ova je knjiga, ukratko, skup priča koje pokušavaju naznačiti pitanja s kojima se suočavamo u globalnim procesima danas. U njoj opisujem događaje i procese kojima sam svjedočila i govorim o ljudima koji na neki način zrcale osjećaj svijeta u kojem živimo. Svi su oni akteri u svjetskom Babilonu nejednakih.(Izvadak iz Uvoda)