Izložbe

 

Srijeda, 5. rujna

18.00, Studio galerije Sv. Krševana / ex Galerija Matija

 

Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog:
Gola istina: Goli otok 2018.

(Milomir Kovačević Strašni, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke, Ante Filipović Grčić)

 

Fotografije Milomira Kovačevića Strašnog s Golog otoka su stvarno – strašne. Strašni su motivi raspadanja infrastrukture, strašna je i povijest te infrastrukture koju su uglavnom naselili 1948. „nereformirani“ komunisti, pa poslije kriminalci i pokoji državni neprijatelj drugog profila, a stašan je, i po svmeu adekvatan, fotografski pristup Milomira Kovačevića Strašnog.

Što bolje pokazuje propast nego raspad reda, propast paralela, okomica i dijagonala, novi uzorak od stare podloge, nastao hirom vremena, incidenti na uzorku reda? Ili kostur neke životinje, plijesan koja briše memoriju zatvorenika koji je ustrajno križao dane provedene u zatvoru.

Strašni odabire krupniju granulaciju i sive tonove, bijela je ovdje incident, da snimi i emotivno oboji motive. Dominiraju totali, zapravo skroman izbor motiva koje perspektiva i osjetljivo oko fotografa izdižu iz ničega, svjetlom i sjenom te kompozicijom dinamiziraju i ostvaruju dubinu. Ovdje nema nade, cvijeta koji bi izbio između betona, sivo je i sivo će ostati. I metaforički, Gola istina je – siva, premda bismo mi svi da je bijela ili crna, takva je ljudska nada.