FILM

 

Utorak, 5.9. (nulti dan, Betina)

21:00: Reprint Čede Kapora: projekcija dokumentarnog filma (autor: Almir Berkovac); Trg na moru

Dokumentarni film prati dvije priče koje se isprepliću: životni put Čede Kapora, od rodnog Trebinja, pa preko Beograda gdje kao mladi grafičar i član KPJ pokreće ilegalnu pečatoreznicu za pravljenje lažnih pasoša za odlazak u Španjolsku, te kasnije i njegov sam odlazak za Španjolsku 1937., gdje se priključuje borbi protiv fašističke agresije, njegov ratni partizanski put i život u opkoljenom Sarajevu 1992.-1995. Na pitanje zašto je ostao u Sarajevu kaže: „Nikada nisam odstupao sa fronta!“. Druga priča prati sudbinu knjige „Španjolska revolucija u slici, 19.juli 1936.“, jednog od posljednjih sačuvanih primjeraka koji je rukama interbrigadista nošen od Španjolske, pa kroz logor u Francuskoj, a onda brodom do Meksika, spašen od fašista. 20. 3. 2004. Čedo Kapor je preminuo kao posljednji dobrovoljac iz BiH koji se borio na strani Španjolske republike u ratu od 1936-39!

 

Četvrtak, 7.9.

22:00 Europa, zabranjena kolonija: projekcija dokumentarnog filma Srećka Horvata (sudjeluju: Srećko Horvat i Nikica Šupe); Mala loža

Dokumentarni film Al Jazeere o krizi Europe u dva dijela sa Srećkom Horvatom u glavnoj ulozi koji nas vodi od Grčke preko Rumunjske do Španjolske i Francuske, ne bi li istražio prave uzroke trenutne krize. Njegovi sugovornici su osim izbjeglica, radnika i aktivistkinja, Noam Chomsky, Slavoj Žižek, Ada Colau, Julian Assange, te mnogi drugi. Ako želite saznati koji je pravi razlog raspada današnje Europe zavirite u "zabranjenu koloniju".