PROMOCIJE

 

Četvrtak, 7.9.

19:00 Mađarska rečenica: predstavljanje romana Andreja Nikolaidisa
(sudjeluju: Andrej Nikolaidis, Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar); Mala loža

Mađarska rečenica Andreja Nikolaidisa je roman, je rečenica, a rečenica se čita u dahu, pa zato najsnažnije udahnite i uronite u priču, u monolog u kojemu pripovjedač svako malo citira svog pokojnog prijatelja i alter ego, možda i svoj id, pisca, samoubojicu Joea, opsjednutog samoubojicom iz Portboa, Walterom Benjaminom i njegovim izgubljenim rukopisom, koji govori o poravnanju računa sa svijetom i plaćanjem zaostalih računa za Joeom, na putu vlakom, ultimativnim prijevoznim sredstvom iz doba vedre apokalipse Austro-Ugarske, koja se tamnija najavljuje, između Budimpešte i Beča, po ostacima osovine Srednje Europe koja se pretvara u dobro utvrđeni otok usred kontinenta, govori o izbjeglicama i migracijama koje su trajna pojava, danas s Istoka, prije s Balkana, uvijek odnekud nikamo, o domovini i domu, a to je ono odakle se otišlo, o izglobljenosti osobnoj i iščašenosti vremena, o nostalgiji, melankoliji i politici, o moći od koje plemenita duša odustaje i još mnogim stvarima koje Nikolaidis bernhardtovski, to je ime koje uvijek uz njega valja spomenuti, u poplavi misli i komentara, sa spasonosnom dozom ironije i paradoksalno konstantnom lucidnosti iznosi, dok vlak odlazi, a rečenica kao Dunav u kojemu se možda skriva tijelo njegova prijatelja teče, prema svom kraju, uviru u crnu točku, zadnju.

 

Subota, 9. 9.

19:00: Staljinove ubojice, Tito i Krleža: predstavljanje knjige Borisa Rašete
(sudjeluju: Boris Rašeta, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke); Mala loža

Josip Broz Tito jednom je prilikom rekao da Pavle Bastajić pripada onim osobama koje bi o Staljinu i o staljinizmu "znale nerazmjerno mnogo više nego svi mi drugi“. U jesen 1940. godine taj je Staljinov ubojica, ortak Mustafe Golubića, zakucao na Krležina vrata da bi mu ispričao "najjeziviju priču Krležina života" o kojoj slavni pisac, međutim, nije ostavio nikakva traga.

Knjiga "Staljinovi ubojice, Tito i Krleža" zanimljiva je pripovijest o Pavlu Bastajiću, Mustafi Golubiću i Ivanu Srebrenjaku, važnim Staljinovim ljudima koji su pod čudnim okolnostima stradali od ustaša ili nacista. Autor je prekopao hrvatske arhive i dostupne podatke, stvorivši torzo jedne biografije za koju bi, da bi bila cjelovita, trebalo obići arhive u Moskvi, Beču, Berlinu i Beogradu. Taj bi posao bio itekako vrijedan truda, jer se oko Bastajićeva života vrte sve bitne priče komunizma iz staljinske ere.