Teresa Forcades: Vjera i sloboda

Predgovor hrvatskom izdanju knjige

Teresa Forcades: Vjera i sloboda

Hrvatsku sam prvi put posjetila rujna 2014. godine. Pozvana sam održati govor na šibenskom festivalu Fališ, gdje sam upoznala (među mnogim nadahnjujućim ljudima iz Hrvatske) filozofa Srećka Horvata te urednika i teologa Zorana Grozdanova s kojima sam odonda u doticaju. Pored rasprava o društvenoj pravednosti i teologiji oslobođenja, pri svojem prvom posjetu vašoj zemlji imala sam priliku uspeti se na zvonik katedrale u Trogiru, posjetiti povijesna mjesta grada Šibenika i uživati cijeli jedan dan na čudesnoj Krki, zaustavljajući se radi molitve u manastiru sv. Arhanđela i na franjevačkom otoku Visovcu... zaradivši pritom i ubod pčele koji me nakratko oborio!

Sljedeće, 2015. godine, Horvat i Grozdanov pozvali su me da govorim u Rijeci. Razvila sam istu temu kao u Šibeniku: moju etičku kritiku kapitalizma. Opširnije izlaganje iste teme može se pronaći u drugom poglavlju ove knjige. Vjeru i slobodu napisala sam na engleskom jeziku, a raduje me predstaviti hrvatsko izdanje, njezin prvi prijevod, koji se pojavljuje čak prije prijevoda na moj vlastiti jezik (katalonski) ili na španjolski!

Vjera i sloboda povezuje teološko razmišljanje sa zalaganjem za društvenu pravednost. Prošla je godina dana otkad sam je napisala, a međunarodna situacija se očito pogoršava: sveopći porast terorizma i militarizacije, sramotna izbjeglička kriza i uspon ekstremne desnice u Europi, nastavak rata u Siriji, očajna situacija u Grčkoj i Trumpova pobjeda u SAD-u s ksenofobnom retorikom, no uz neočekivano dobru vijest njegova napuštanja Pacifičkoga trgovinskog sporazuma (TTP), uključujući želju k zaustavljanju trgovinskoga sporazuma s Europskom unijom (TTIP). Valja slaviti sve što umanjuje moć velikih transnacionalnih korporacija, u svijetu koji je postao žrtvom njihovih nezasitnih privatnih interesa, te je kao takav postigao razinu nejednakosti neuskladivu s demokracijom. Da, trebamo kriviti velike korporacije, ali ni na trenutak ne bih mogla povjerovati da imaju moć poništiti trenutnu razinu nepravednosti i spriječiti očitu nadolazeću krizu. Rješenje nije u njihovim, već u našim rukama. Biti spremna preuzeti odgovornost za društveni nered i nepravednost koju nisam uzrokovala: to je za mene prvi korak prema promjeni.

„Čekaj malo,“ mogli biste razumno prigovoriti, „ako nered nismo stvorili, zašto bismo preuzeli odgovornost za njega?“ Prvi odgovor glasi: ne morate. Ne postoji racionalan razlog zbog kojega se na vas može nametnuti teret poput odgovornosti „poboljšavanja svijeta.“ Vi to ne morate... ali možete. Možete slobodno odlučiti uzeti na se odgovornost „za svijet,“ te činiti što možete kako biste pomogli. Nitko vam to ne može nametnuti i nitko, osim vas, ne može odlučiti o vašem doprinosu, ali – iz osobnoga iskustva – moći ćete dati smisao životu jedino ako se odlučite uloviti u koštac s takvom odgovornošću.

Prvi odgovor glasi: takvo što ne morate učiniti. Međutim, drugi odgovor daje do znanja da ćete, ukoliko to ne učinite, upropastiti svoj život. Oba su odgovora istinita; jedan drugom pripadaju. Takvo je i moje shvaćanje ljudske slobode: ona nije vakuum ravnodušnih mogućnosti, već bezdan sa samo jednim izlazom – kroz ljubav. U određenim trenucima osobnoga putovanja razne nam stvari mogu pomoći, ali nijedna Crkva, obred, institucija ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet.

To nije pitanje nadgledanja i upravljanja, već pitanje vjerovanja i obvezivanja na ono u što vjerujem. Iz tog je razloga naslov ove knjige Vjera i sloboda.

 

S engleskoga preveo: Karlo Ilić

Biblioteka: Ars haeretica

Izdavač: Ex libris, Rijeka 2017.

Za izdavača: Željko Međimorec

Naslov izvornika: Teresa Forcades, Faith and Freedom, Polity Press, UK, 2016.

Narudžbe na: http://ri-exlibris.hr/vjera-i-sloboda-knjiga-99252/