Ako ti nije dobro, nemoj da FALIŠ

FALIŠ-u fale svi oni koji misle da naš festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za jednu borbu!

Ako ti nije dobro, nemoj da FALIŠ


Kada smo 2013. počeli pripreme za prvi Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), odmah smo se podijelili na pesimiste i optimiste. Prvi su mislili kako će nam biti dovoljno tridesetak stolica za publiku, a drugi zagovarali – čak pedeset. Kolektivno predinfarktno stanje doživjeli smo kada smo se sjetili provjeriti što se još događa u vrijeme FALIŠ-a: ispostavilo se kako u doba prvog programa na otvorenom, skoro u isto vrijeme, igraju nogometne reprezentacije Srbije i Hrvatske!

„E sada možemo biti sigurni kako neće doći nitko“, rečenica je koju danas svi iz organizacijskog tima pripisuju nekom drugome, a tada su je ili izgovarali ili se jedva suzdržavali da je ne izgovore.

Te večeri, na predavanju Borisa Budena „Govorite li europski“, svih onih pedeset stolica bilo je zauzeto, a nedostajalo je još barem dva puta toliko. Narednog jutra postavili smo ih preko 200 i od tada se više puta pokazalo kako nam je Mala loža (Trg Ivana Pavla II.), jedan od najljepših i najvećih šibenskih trgova – premalen.

Već je, dakle, prvi Festival alternative i ljevice Šibenik iznevjerio i pesimiste i optimiste na najbolji mogući način. Za ta prva četiri dana prve godine održavanja, narastao je do te mjere da se nismo pitali ima li smisla organizirati drugi, nego koliko će ih proći prije nego što FALIŠ bude prepoznat kao mjesto na kojem se njeguje nedogmatski pristup, dijalog, na kojemu se potiče hrabrost i spremnost da se razmišlja izvan neoliberalnih i brutalno kapitalističkih okvira u kojima je svaka ljudska i civlizacijska vrijednost relativizirana zarad boga kapitala.

Godine 2014., kada smo ugostili časnu sestru Teresu Forcades i započeli dijalog s religijskim zajednicama, bilo je jasno kako je FALIŠ priznat i prepoznat od publike, kako šibenske, tako i posjetitelja iz ostatka Dalmacije i Hrvatske, ali i iz regije.

Iskrenost koju smo manifestirali odabirom imena festivala, izbor gostiju i atmosfera koja vlada na i oko FALIŠ-a, osigurali su nam brojnu publiku, izuzetnu medijsku recepciju i učinili da sudjelovanje na FALIŠ-u nije trendovsko, ali jest važno. Ne, nije to naša, negoprocjena gostiju.

Povećavajući programsku i organizacijsku kvalitetu FALIŠ-a, međutim, nismo niti jedne od prethodnih godina nailazili na značajniju podršku, prije svih, Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Uspijevali smo, dakle, ne zahvaljujući proračunu s kojim smo raspolagali, negozahvaljujući prijateljima festivala, njihovoj spremnosti da za FALIŠ rade ispod svake razumne cijene i beskrajno čekaju naplatu računa za različite usluge.

Da je kvaliteta u današnjoj Hrvatskoj vrijedna prezirapotvrdilo se potkraj prošle godine kada nam je Ministarstvo kulture značajno smanjilo ionako malena sredstva. FALIŠ je, u najkraćem, procijenjen kao događaj koji za sve svoje godišnjekulturno-umjetničke programe, ostaleda ne spominjemo, ne zaslužuje više od 10.000 kuna. Taj novac smo odlučili vratiti, pročitavši u odluci Ministarstva namjeru da nam se rad oteža, kvaliteta sroza i usta zatvore, jer smo, eto, kao ipak nešto dobili. O tome smo se izjasnili u Otvorenom pismu ministrici kulture.

Festival alternative i ljevice Šibenik se može, napravili smo to četiri puta, održati s manje novca nego što je zbilja potrebno, ali se bez novca ne može održati nikako. Da bi uopće održali peti FALIŠ, prinuđeni smo zatražiti pomoć publike i prijatelja Festivala. U ponedjeljak, 13. ožujka, u 13 sati, pokrećemo kampanju prikupljanja sredstava, ne zato da vidimo ima li potpora nama svoju protuvrijednost u novcu, nego zbog toga što, na našu i vašu žalost, živimo u državi čijoj su političkoj eliti pojmovi poput empatije, socijalne pravde, jednakosti, tolerancije, odgovornosti, ljudskih prava, društva jednakih mogućnosti, antifašizma i slobode, strani, a čini se kako im se malo i gade. Ili malo više?

FALIŠ je, pokazalo se, falio mnogima, svima koji ne misle kako je svijet u kojem živimo najbolji mogući, te da boljega nema, niti kome treba. A takvih, viđali smo to svake večeri proteklih godina, nije malo i nisu samo iz Šibenika, grada koji je doživio i preživio pakleni koktel ratnih razaranja i tranzicije kapitala, procesa pretvaranja nečega u ništa.

Sada FALIŠ-u fale svi oni koji misle da naš festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za jednu borbu.

Sigurni smo, jer da nismo kapitulirali bi pred igrom brojki i ponižavajućim odlukama Ministarstva kulture, kako ćemo naići na potporu u pokušaju preživljavanja i nastavku održavanja u životu Festivala alternative i ljevice. Potporu sličnu onoj kakvu su nam, dok smo pripremali kampanju, pružili režiser Tomislav Fiket, Hladno pivo, Le zbor, Goran i Iva Borković, prijateljski i profesionalni mediji…

Njima se, kao i svima koji mogu i žele pomoći – ili bi željeli, ali nemaju mogućnosti – zahvaljujemo unaprijed i obećavamo dobar, kvalitetan, peti Festival alternative i ljevice Šibenik, čija će središnja tema biti „100 godina Oktobarske revolucije“.

Na kraju, da citiramo, pa parafraziramo slogan portala Peščanik. „Ako vam je dobro, onda ništa“. A ako nije, nemoj da FALIŠ.

 

UMJETNIČKI DIO PROGRAM FESTIVALA

 

FALIŠ 2013.

Književnost i publicistika:

Sandra Vitaljić: Rat slikama

Katarina Luketić: Balkan - od geografije do fantazije

Domaći & domaći gosti (fra Gavun, Informatičar starog kova, Jela Godlar, Emir Imamović, Igor Štiks)

Filmovi:

Katastrojka (dokumentarni film; A. Chatzistefanou, K. Kitidi, 2012)

Mima i Marta (dokumentarni film; Damir Radić, 2013)

Inside Job(dokumentarni film; Charles Ferguson, 2010)

Izložbe i performansi:

Sandra Vitaljić: Neplodna tla, izložba fotografija

Mario Jurjević: Karika(tura) koja nedostaje, izložba karikatura

Borko Čelar: Nada - instalacija

Koncerti:

Drvena Marija

Dok Analog X

 

FALIŠ 2014.

Književnost i publicistika:

Kristijan Mirić:Informatičar starog kova

Selvedin Avdić: Mojafabrika

Tereza Forcades: Bez straha

Filmovi:

Retrospektiva Gorana Devića: Uvozne vrane, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka, Sretna Zemlja, Tri i Nemam ti šta reći lijepo

Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam (dokumentarni film, režiser: Dušan Moravec)

Izložbe i performansi:

Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali: izložba likovnih radovaiz arhive Voje Šindolića

Revija Revije, instalacija Borka Čelara

Koncert:

Damir Avdić

 

FALIŠ 2015.

Književnost i publicistika:

Jela Godlar Brešan: Limenke i ciklame

Igor Štiks-Srećko Horvat: Pobuna u pustinji postsocijalizma

Dragan Markovina: Povijest poraženih

Andrej Nikolaidis: Smjena straže

Film:

Fašizam Inc. (hrvatska premijera dokumentarnog filma Arisa Chatzistefanoua)

Izložbe i performansi:

(I)lustracija Hrvatske: izložba ilustracija i stirpova Alema Ćurina

Prijedlog za spomenik antifašizmu: otkrivanje rada Borka Čelara

 

FALIŠ 2016.

Književnost i publicistika:

Jasmin Imamović: Slana zemlja

Viktor Ivančić: Radnici i seljaci

Damir Pilić: Marx nije mrtav

Paul Mason: Postkapitalizam: vodič za našu budućnost

Film:

Yes Man su revoltirani (hrvatska premijera dokumentarnog filma dua Yes Man)

Izložbe i performansi:

Fališ All Star: izložba likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith & Jerry Garcije

Laboratorijska pretraga: performans Siniše Labrovića

Kazalište:

Demokracija (hrvatska premijera kazališne predstave Zijaha A. Sokolovića)
 

SVI GOSTI I SUDIONICI FALIŠ-a

Sandra Vitaljić, Srećko Horvat, Kruno Lokotar, Mario Jurjević, Emir imamović Pirke, Mima Simić, Katarina Luketić, Ante Filipović Grčić, Boris Buden, Marko Pogačar, Andrej Nikolaidis, Mima Simić, Jela Godlar Brešan, Tariq Ali, Aleksandar Stanković, Kristijan Mirić, fra Gavun, Igor Štiks, Drvena Marija, Dok Analog X, Branko Sekulić, Ankica Čakardić, Jelena Ostojić, Goran Dević, Borko Čelar, Vojo Šindolić, Zoran Grozdanov, Jadranka Brnčić, Selvedin Avdić, Ivan Ergić, Damir Pilić, Damir Avdić, Teresa Forcades, Nikola Urukalo, Alem Ćurin, Davorka Blažević, Jurica Pavičić, Hrvoje Klasić, Sejo Sekson, Saša Leković, fra Drago Bojić, Nikodim Kosović, Zlatko Dizdarević, Dragan Markovina, Angela Richter, Aris Chatzistefanou, Vedrana Bibić, Siniša Labrović, Yes Man, Jasmin Imamović, Viktor Ivančić, Ivan Šarar, Zijah A. Sokolović, Dražen Šivak, Zoran Restović, Josip Jagić, Mladen Bjažić, Paul Mason, Mario Kikaš, Igor Lasić, Renata Avila…