Četvrtak, 07.09.

Program drugog dana 11. FALIŠ festivala

20:00 (Mala loža / Trg Ivana Pavla II):

Beda ljudskih prava. Desnica, pandemija i nauka kao novo polje političke borbe;
predstavljanje knjige Filipa Balunovića;
 

Tenzija između ljudskih prava i njihovog kapitalističkog okvira onemogućava primjenu načela Univerzalne deklaracije na sve ljude. To je ostavilo prostor za ciničnu ideološku instrumentalizaciju prava, kojom se nekada služio liberalni centar, da bi sada, u kontekstu pandemije, to počela činiti i desnica. Uz mnoštvo relevantnih primjera, autor nam ukazuje na mehanizme putem kojih ideologija ljudskih prava funkcionira kao jedno od sredstava političke manipulacije. Na taj način, on otvara prostor za raspravu o uvjetima u kojima su “ljudskopravaška desnica” i njena borba protiv epidemioloških mjera i cijepljenja postali mogući.

U tom ključu, rasvjetljavaju se procesi koji su pratili klimatsku krizu i profiliranje znanosti kao nove linije političkog rascjepa, kao i oni koji su bili dio migrantske krize, koju je desnica iskoristila da potakne rast općeg i političkog nepovjerenja. Uz polemiku o vezi ovih kriza s teorijama zavjere i politikama “manjeg zla”, autor uvjerljivo zastupa tezu o pandemiji ko mjestu susreta svih ovih procesa. 

 

21:00 (Mala loža / Trg Ivana Pavla II):

Feminizam i prostor: javnost i protest;
razgovor; sudjeluje: Biljana Kašić

U izlaganju će se Biljana Kašić s jedne strane baviti rodnim mapiranjem javnih prostora na tragu Foucaultove teorije moći i razumijevanja prostornosti u rodnom ključu (D. Massey), a s druge strane (re)aktiviranjem društvenog tijela u javnosti (F.B. Berardi, A. Athanasiou). No fokus je prije svega na feminističkoj izvedbi građanstva (W.Parkins, J. Butler) imajući u vidu povijest feminističkih protesta, ali ponajprije djelovanje feministkinja u Hrvatskoj zadnja tri desetljeća. Pitanja koja se pritom otvaraju su: politički subjektivitet i oglašavanje vlastite „razlike“, performativnost po spolu/rodu, prijepori i proizvodnja agonističkih javnih prostora (Ch. Mouffe) i potencijalnost feminističke kulture otpora.

 
22:00 (Mala loža / Trg Ivana Pavla II):

Grad u tranziciji: od tvornice do pozornice;
okrugli stol; sudjeluju: Emil Jurcan, Igor Lasić, Marin Nižić, Blanka Levačić;
moderator: 
Mate Rupić

U svojoj knjizi “Common Space: The City as Commons” grčki arhitekt i aktivist Stavros Stavrides poziva na tumačenje zajedničkih prostora u gradovima ne samo kao prostora kojima zajednica upravlja i resursa koji joj koristi, već i nezamjenjivog aspekta društva u kojem se potiču, nastaju i iznose novi oblici društvenih odnosa i rituala. Ovakav pogled na slojevitost prostora koje dijelimo i u kojima se kao zajednica (samo)prezentiramo često za primjer uzima kontrakulturu: samoizgrađena naselja i skvotove, grafite i javnu i uličnu umjetnost. Pitanje koje proizlazi iz Stavridesovog diskursa odstupa od uvriježene samorefleksije arhitekata o vlastitoj ulozi u suvremenom društvu i širi raspravu na prostor cijelih zajednica, nevezano radi li se o susjedstvu ili cijelom gradu. Koja je veza između prostora i zajednice i kako se i čime mijenja? Koji su i kakvi potencijali za emancipacijom zajednice u vlastitom prostoru? Kome pripada grad i kako ga (pre)uzeti? Kako bi otvorili razgovor i raspravu o ovim pitanjima na binu Male Lože (trga koji itekako pripada zajednici i koja kroji njegov život i programe) pozvali smo mlade stručnjake sa znanjima relevantnim na temu. Njihovo more istraživačkog, stvaralačkog i aktivističkog djelovanja široko je i duboko, baš kao prava urbana zajednica. Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u plovidbi njime!