Promocije

 

Četvrtak, 08.09.

18:00, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“:

„Trenutak kada je meni počeo rat“;
promocija zbornika kratkih priča; sudjeluju: Nataša Govedarica, Tanja Mravak; moderator: Kruno Lokotar

Iz Predgovora zbirke priča „Trenutak kada je meni počeo rat“ izdvajamo: „Knjiga koja je pred vama je pokušaj da dvadeset sedam spisateljica i pisaca (petnaest po pozivu i dvanaest prema rezultatima anonimnog konkursa) ispriča svoju priču o trenutku kada je njoj/njemu počeo rat. (…) Priče su lične, pretočene u književnost, one ne plediraju za istorijskom istinom, niti za pravdom. One beleže one trenutke u kojima junaci priča shvataju da nema dalje, da se nalaze u ratnom stanju.

Istovremeno, baš zato što su lične, one su tačke sa kojih je moguće stupiti u dijalog – iz ličnog preći u opšte, iz fikcionalnog u istorijsko, a zatim nastaviti onaj proces koji na ovim prostorima neprekidno kreće, a nikad se ne odvija – proces pomirenja.“

 

Petak, 09.09.

20:00 (Trg Ivana Pavla II):

„Leksikon tranzicije“;
promocija knjige Hajrudina Hromadžića; sudjeluju: Hajrudin Hromadžić, Kruno Lokotar

„'Leksikon tranzicije' uspostavlja dijagnostičke orijentire procesâ koji traju posljednjih tridesetak godina i lucidno odgovara na pitanja gdje smo, što smo, odakle smo krenuli i kamo idemo. Uspostavljen obilnim abecedarom od gotovo 150 natuknica, organiziran je u tri tematsko-problemske cjeline – političkoj, ekonomskoj i kulturnoj. Uz autorov izvrstan uvodni tekst, kojim se čitateljima predstavlja problem, leksikonska obrada fenomena aktualnih za tranzicijske procese nudi analitičko-dijagnostičku liniju središnjih i naoko perifernih aspekata društvenog života u hrvatskom, postjugoslavenskom i komparativno-globalnom okviru.“ Precizno je napisao u recenziji knjige Dean Duda.

Jer malo što je tako opasno kao samorazumljivi pojmovi, kakav je navodno tranzicija, pa još k tome pojmovi koji su uglavnom medijski konstruirani i dinamični: ono što su značili jučer, sutra već ne vrijedi.

Kakogod, ovo je rijedak pokušaj orijentiranja u burnim, da ne kažem, tranzicijskim vremenima.