Svjetska intelektualna krema dolazi u Šibenik

Filmom Katastrojka danas se otvara prvi Festival ljevice i alternative – FALIŠ, koji kao glavnog gosta dovodi Tariqa Alija

Svjetska intelektualna krema dolazi u Šibenik

Nakon što su nas organizatori Subversive festivala navikli da u Zagrebu susrećemo velika imena svjetske intelektualne ljevice poput stalnog zagrebačkog gosta Slavoja Žižeka, ali i Tariqa Alija, Olivera Stonea, Alexisa Tsiprasa i drugih, sličan se projekt pokreće i u Šibeniku, gdje se danas otvara prvi Festival ljevice i alternative u Šibeniku – FALIŠ.

Iza festivala stoje Srećko Horvat, Kruno Lokotar, Emir Imamović i Ante Filipović Grčić, a glavni gost prvog festivala ugledni je povjesničar, pisac, redatelj i aktivist Tariq Ali. Radi se o ikoni britanske ljevice, koji je za vrijeme studija u Oxfordu bio je jedan od vođa prosvjeda protiv rata u Vijetnamu. Nadahnut njegovom ulogom u tom pokretu, Mick Jagger posvetio mu je pjesmu Street Fighting Man, a John Lennon Power to the People.

100 faca i Aca

Festivalski program počinje danas u 18 sati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića projekcijom hvaljenog dokumentarnog filma "Katastrojka" o grčkoj dužničkoj krizi, koji je svjetsku premijeru imao na zatvaranju prošlogodišnjeg Subversivea. Nastavlja se otvaranjem izložbe "Neplodna tla" izvrsne fotografkinje Sandre Vitaljić, predstavljanjem instalacije "Nada" Borisa Čelara te otvaranjem izložbe karikatura Marija Jurjevića.

Iz sutrašnjeg programa izdvajamo promociju knjige Katarine Luketić "Balkan: od geografije do fantazije", te predavanje "O slobodi, bratstvu i jednakosti europskih jezika" Borisa Budana. Najavljen je i film "Mima i Marta", aktivističko-ljubavna priča u režiji Damira Radića, a protagonistica Mima Simić u petak će na festivalu voditi razgovor povodom skore knjige intervjua Aleksandra Stankovića "100 faca i Aca".

Današnji Cervantes

Zanimljiv je i okrugli stol "Europsko proljeće" najavljen za petak u 21 sat, na kojem će sudjelovati Igor Štiks, Ankica Čakardić, Boris Budan i Srećko Horvat, a moderira ga mlada sociologinja Jelena Ostojić.

Prvi FALIŠ trajat će do subote, kad na scenu nastupa Tariq Ali, koji će u Šibeniku govoriti o predstavi "Nove avanture Don Quijotea" koju će krajem studenog u Essenu premijerno gledati njemačka publika. Gost će izložiti što nam Cervantes može reći o današnjem svijetu, o bankarskim elitama u Frankfurtu, o ratu u Siriji i američkim intervencijama.