FALIŠ - Festival alternative i ljevice u Šibeniku

Tarik Ali, Andrej Nikolaidis, Marko Pogačar, Katarina Luketić, Igor Štiks, Emir Imamović samo su neka od imena prvog Festivala alternative i ljevice (FALIŠ) koji će biti održan od 4. do 7. rujna u Šibeniku.

FALIŠ - Festival alternative i ljevice u Šibeniku

falis_plakat.jpgNajzvučnije ime festivala je svakako Tariq Ali, britanski ljevičar i aktivista kojem je band Rolling Stones posvetio pjesmu "Street Fighting Man", autor niza knjiga, od kojih je u Hrvatskoj najpoznatija "Sukob fundamentalizama". Među gostima i organizatorima festivala su i Srećko Horvat (urednik konferencijskog programa), Kruno Lokotar (urednik umjetničkog programa), zatim Boris BudenKatarina LuketićSandra VitaljićMarko Pog

 

ačarMima SimićMario Jurjević, te Aleksandar Stanković koji će ovom prilikom promovirati i svoju novu knjigu "Aca i 100 faca"; svi iz Hrvatske. Iz Crne Gore dolazi Andrej Nikolaidis, pisac i filozof, čiji je novinski tekst "Šta je ostalo od velike Srbije", izazvao diplomatski rat između Srbije i Crne Gore, a roman "Mimezis" ga učinio personom non grata u mnogim dijelovima države u kojoj živi.

 

Pored njih, tu su domaće, šibenske snage: blogeri fra Gavun i Informatičar starog kova, zatim spisateljica Jela Godlar, konceptualni umjetnik Boris Čelar, te glazbenik Dok Analog X. Igor Štiks i Emir Imamović Pirke u dvostrukoj su ulozi: gostiju po rođenju i domaćina po vezanosti za Šibenik. 

Kako je navedeno u saopštenju, cilj organizatora jeste da svake od narednih godina, i kroz vizualni identitet FALIŠ-a, podsjete na jednu od nestalih tvornica u Šibeniku i problematiziraju deindustrijalizaciju grada i regije, te ukažu na njene pogubne posljedice po lokalnu ekonomiju i standard građana Šibenika.

Prve godine na plakatima i drugim tiskanim materijalima dominira će panoramska fotografija TEF-a, njegovih dimnjaka po kojima je Šibenik bio prepoznatljiv koliko i po svojim povijesnim spomenicima ili ljepoti obale. Za vizuelni identite je zaslužan art direktor Festivala, Ante Filipović Grčić.