Na FALIŠ-u glavna zvijezda svjetska ljevičarska ikona Tariq Ali

Festival alternative i ljevice Šibenik odnosno FALIŠ održava se 4. rujna, potvrdio nam je Emir Imamović Pirke, glavni šibenski organizator.

Na FALIŠ-u glavna zvijezda svjetska ljevičarska ikona Tariq Ali

Pirke kaže kako će još jedan u nizu šibenskih festivala zapravo biti 'Subversive na moru', a zvijezde FALIŠ-a bit će legendarni britanski ljevičar, ikona ljevice u Europi, Tariq Ali i novinar HRT-a, Aleksandar Stanković.

Pirke kaže kako u organizaciji festivala sudjeluju i filozof Srećko Horvat, urednik izdavačke kuće Algoritam Kruno Lokotar te jedna od šibenskih alternativnih udruga.

- Osim Alija i Stankovića, na festivalu će sudjelovati zvijezde alternativne ljevice Crnogorac Andrej Nikolaidis, zatim Igor Štiks, rođeni Sarajlija koji ima kuću u Zatonu i predaje u Edinburghu, Boris Buden te naravno obični ljudi iz Šibenika za koje se niti ne zna da se u svoje slobodno vrijeme bave ljevičarskim promišljanjima – priča Pirke.

Festivalske večeri će započinjati projekcijama filmova u Gradskoj knjižnici čija će tema biti uništavanje ekonomija deindustrijalizacijom što je pogodilo i Šibenik, a dobri primjeri su TEF i TLM.

- Nakon projekcije filmova će se održati predavanja i književne večeri na nekom od gradskih trgova. Razgovarat će se o pobunama o Europi, o Balkanu i ljevici u današnjem svijetu.

Na kraju festivala će se održati koncert Mime Simić i Dok AnalogX-a, a naravno za zainteresirane Šibenčane će sve biti besplatno.