IZLOŽBA NA FESTIVALU LJEVICE Crteži Bukowskog, Jacka Kerouaca i Patti Smith iz privatne zbirke

Djela koja su svjetski pisci poklanjali Voji Šindoliću bit će prvi put javnosti pokazana na izložbi u Šibeniku koja se otvara 4. 9.

IZLOŽBA NA FESTIVALU LJEVICE Crteži Bukowskog, Jacka Kerouaca i Patti Smith iz privatne zbirke

Ovako je Jack Kerouac vidio Pariz noću; kao gigantsku mačku ispred Eiffelova tornja, ispod mladog mjeseca, kao obješeni veš koji potpuno sakriva fasade pariških ulica, kao crkve i kao užurbanog taksista s naherenom kapicom na glavi.

Crtež Jacka Kerouaca nalazi se u privatnoj arhivi dubrovačkog pjesnika i prevoditelja Voje Šindolića. Crtež mu je poklonio pisac osobno, budući da je Šindolić prevodio njegova djela. Također je od Bukowskog dobio crtež čovjeka zatočenog u bocu, s narančastim suncem koji se nalazi iznad njega.

Nova otkrića

Šindolić u svojoj osobnoj zbirci ima i crtež s potpisom Patti Smith. Crtež se zove “Poljubac”, dvoje je ljudi spojeno u jednu vazu. Allen Ginsberg crta čudovište koje sebi jede rep uokvirujući grad.

Crteži beatnika Williama S. Burroughsa tek su prije par godina ugledali svjetlo dana i izazvali su pravu senzaciju; i oni će se moći pogledati na izložbi u galeriji Matija koja se u Šibeniku otvara u sklopu Festivala ljevice i alternative, koji počinje 3. rujna. Crteži iz Šindolićeve zbirke bit će predstavljeni prvi put u javnosti. Naziv je izložbe “Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali”.

Šindolić je, naime, od 1975. do 1979. bio urednik časopisa Džuboks te je tako došao do prvih informacija o književnicima beat generacije. U ovaj ga je svijet, kasnije, uveo Allen Ginsberg.

Crteži nastali usput

Preko Ginsberga sredinom sedamdesetih godina upoznaje ostale bitnike, Williama S. Burroughsa, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlinghettija, čija djela prevodi. Upoznaje i mnoge druge protagoniste vremena, poput Boba Dylana, Patti Smith, Andyja Warhola, Huntera S. Thompsona, Charlesa Bukowskog itd…

Mnogi od spomenutih književnika usputno su se bavili crtanjem i slikanjem, pa je Šindolić počeo sakupljati i njihova likovna djela, više kao njihov prijatelj kojem su rado besplatno darivali, nego kao kolekcionar.