Revija umjesto TEF-a, ove godine FALIŠ nudi i svjetsku ekskluzivu

Prošle godine s plakata su 'stršili' dimnjaci TEF-a, ove godine vizual čine kartice s imenima radnica Revije. Autor vizuala je i ovoga puta Ante Filipović Grčić, art direktor FALIŠ-a. U umjetničkom dijelu programa FALIŠ donosi svjetsku ekskluzivu, izložbu crteža Patti Smith, Bukowskog, Burroughsa, Kerouaca, koja će biti upriličena prvi put u povijesti

Revija umjesto TEF-a, ove godine FALIŠ nudi i svjetsku ekskluzivu

Zanimljivo, autor vizuala Filipović Grčić je i sam godinu dana radio u proizvodnom pogonu 'Revije', koja je nekada slovila za najpoznatiju konfekcijsku kuću u Hrvatskoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji. Svjedočio je tako posljednjim danima ove tvornice.

-  Revija je u trenutku prestanka proizvodnje bila jedna od najmodernijih tvornica. No, svi ti strojevi daleko su manje važni od činjenice da je zatvaranjem pogona izgubljeno nekoliko generacija vrhunskih poznavateljica zanata i procesa proizvodnje. Plakatom 2. FALIŠ-a dominira dokumentarni zapis nastao u praznim pogonima, na kojem su kartice s imenima i prezimenima oko tristo radnica, vrsnih majstorica zanata, poručuje Filipović Grčić, art direktor FALIŠ-a.

Osim vizualnog identiteta, tvrtki 'Revija' koja je u stečaju od 2001. godine, bit će posvećen i dio umjetničkog programa. U sklopu FALIŠ-a, 4. rujna u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić bit će otvorena izložba 'Revija' šibenskog konceptualnog umjetnika Borka Čelara. Svojim radom Čelar poziva na reviju Revije dajući jasan stav i o estetici i o 'etici' zahvaljujući kojoj je moguće da nekoliko stotina radnica završe kao statistički podatak u procesu deindustrijalizacije Šibenika.

Na ovogodišnjem FALIŠ-u, moći će se pogledati i izložba 'Jamerika' Maše Kolanović kojom će Festival biti i službeno otvoren,  te izložba 'Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza' Voje Šindolića, dubrovačkog pjesnika, prevoditelja i slikara, jednog od najboljih i najuglednijih poznavatelja beat poezije 20. stoljeća koji je za FALIŠ odabrao dio slika i crteža iz svoje bogate privatne kolekcije, nastale nakon druženja s književnim i glazbenim velikanima. 

Koncert Damira Avdića bit će 'točka na i' umjetničkog programa ovogodišnjeg FALIŠ-a. Neće to biti, poručuju organizatori, koncert u klasičnom smislu riječi, već performans i pjesnička večer s distorzijom. Damir Avdić ne pravi show, ne pomaže publici da ne misli i da se opusti, nego, sasvim suprotno, čini sve da je doma pošalje u grču i zamišljenu.

 

Raspored umjetničkog dijela 2. FALIŠ-a:

Srijeda, 3. rujna

18 sati -  Film: Retrospektiva Gorana Devića: Uvozne vrane (22') i Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (33')

19 sati -  Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, instalacija: predstavljanje rada Borka Čelara (predstavljaju: Zdenka Bilušić, Kruno Lokotar)

20 sati - Književna večera: Kristijan Mirić, Informatičar starog kova ili ne možeš navrnit bajamu na šljivu (predstavljaju: Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke; čita: Kristijan Mirić)

22:30 sati -  caffe bar Domald: službeno otvaranje (prodajna izložba kolaža Maše Kolanović iz knjige Jamerika u dobrotvorne svrhe – za šibenske beskućnike)

Četvrtak, 4. rujna

18 sati - Film: Retrospektiva Gorana Devića: Sretna Zemlja (51')

19 sati - Izložba likovnih radova: „Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali“ iz arhive Voje Šindolića i kolaž-recital izloženih autora (Kruno Lokotar, Vojo Šindolić) – Galerija „Matija“

21:30 sati -  Književna večera: Selvedin Avdić: Moja fabrika (predstavljaju Selvedin Avdić, Emir Imamović Pirke, Srećko Horvat)

Petak, 5. rujna

18 sati - Film: Retrospektiva Gorana Devića: Tri (26') i Nemam ti šta reći lijepo (30')

22:30 sati - Koncert: Damir Avdić aka Damir Avdić

Subota, 6. rujna

18 sati - Film: Dušan Moravec: „Damir Avdić - Pravi čovjek za kapitalizam“ (53')

23 sati -  The end: caffe bar Domald

 

Podsjetimo, 2. FALIŠ ove će se godine održati od 3. do 6.rujna na Trgu Ivana Pavla II. (Mala loža), u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić', Galeriji 'Matija' i caffe baru Domald. Zvijezda ovogodišnjeg FALIŠ-a je časna sestra ljevičarka Teresa Forcades.